אולי יסביר לנו רונן איך יתכן שמוסד מופרט עולה לקהי
הוספת תגובה לדף  שיתופי: בין צדק למשפט - נחוץ רוב משמעותי של חברים הרוצים בקיבוץ שיתופי-שוויוני
שם הכותב:  עוזי בן צבי
מקום מגורים:  עמיעד
נושא / כותרת  אולי יסביר לנו רונן איך יתכן שמוסד מופרט עולה לקהי
תוכן ההודעה:  רונן סנדר, כלכלן בעל שיעור קומה, חוזר כאן שוב ושוב על המעשייה התורכית, לפיה כאשר מפריטים חדר אוכל קיבוצי, עלותו הכללית לקיבוץ ולחברים בו עולה יותר.
זו אחת החידות התמוהות ביותר, חורים שחורים פרופסור הוקינס מסביר בקלות, חדרי אוכל מופרטים שעולים יותר מאשר לפני ההפרטה, מי יסביר.
קודם היה חדר אוכל שכול הוצאותיו, מזון, עבודה, חשמל, אחזקת מבנה, חידוש ציוד, כולו היה על חשבונה של הקהילה.
יום בהיר אחד, נקרא האקונום ונאמר לו, מהיום הכול כלול בתמחיר, חשמל, עבודה, אחזקה, ובעיקר מזון...
את עלות המזון החברים קיבלו לתקציב, קודם זה היה מכוסה תקציבית מהנה"ח לספקי המזון.
האקונום התחייב לנהל תקציב מאוזן ומה קרה?
א. מספר העובדים בחדר האוכל והמטבח, ירד מ 12 ל 4.
ב. חדר האוכל נסגר בערבים ובשבתות - עכשיו הוא פתוח לארוחות בוקר כשיש צימרים.
ג. המזגן שעבד גם שוועדה כול שהיא היתה מתכנסת בפינה שלו, נסגר אחרי פירוק ארוחות הצוהריים לעשרות האטובוסים שמגיעים לאכול.
ד. חדר האוכל נסגר וננעל לאחר ארוחת הצוהריים, נזקים במיליונים לאורך שנים של הוצאת כלים, שבירת ריהוט והשארת מקררים פתוחים, הסתיימו, גם הנקיון השתפר בצורה מדהימה.
ה. מנהל ענף המזון, החליף את הריהוט, התאורה, הווילונות, תחזוקת המזגן שתמיד מקרטע היה בקיץ מתקתקת.
ו. השיפוצים על חשבון הענף.
מה הסיכום?
חדר האוכל היה עולה לקיבוץ כשלושה מיליון ש"ח בשנה, כולל המזון שחולק חינם, וכולל חלוקות המזון והפרי שהתקיימו בו.
היום ענף המזון בעמיעד הוא ענף רווחי, ענף שמחזיק את המבנה, המטבח וחדר שטיפת הכלים, טבח אחד, עובד כלים אחד שגם מגיש, עובד אחד שמסייע לכולם, וקופאית, זה הצוות, להזכירכם כאשר חזרתי מהתנועה ב 1978, נשלחת לשלושה חודשי חדר אוכל, כול בוקר היו לי 8 עובדים, עבדנו נטו אולי 3 שעות כול יום.
עכשיו יציג לנו רונן את הפלא השמיני של העולם, חדר אוכל מופרט באמת, שעולה לקיבוץ קרוב למיליון ש"ח בשנה, איך זה קורה בדיוק?
עוזי
העתקת קישור