עדכונים מהמטה השיתופי לחץ כאן!

קטנות קיבוציות
  
כישורי חיים
אין נושא חשוב וחיוני יותר ללימוד מאשר הנושא המתמצה בשתי המלים שבכותרת. כישור החיים העיקרי שנדרש בקיבוץ השיתופי התמצה במלים "להיות כמו כולם". אם לא היית "כמו כולם" נחשבת ל"משונה", "מוזר" ולא אחת - "חריג". כישורי החיים הקיבוציים חייבו את היכולת להשתלב במסגרת. אין בקביעה הזו שיפוט אלא ניסיון אפיון. השיטה הקיבוצית השיתופית, זו שבמסגרתה הקיבוץ - לזכותו ולשבחו ייאמר וייזקף - דאג לכל מחסור, טשטשה את ההכרח לפתח כישורי חיים אישיים. גם המחנכים ו"המבוגרים" לא הכירו את החיים כפי שהם אלא באופן שבו תפסו אותם דרך משקפי הקיבוץ והשקפת העולם שלהם, שעוצבה בצלמו ובדמותו. אילו למדנו בתוך מערכת השעות הלימודיות או במסגרת בלתי פורמלית כל שהיא כישורי חיים, מעבר לאלה שנרכשו, אצל מי פחות ואצל מי יותר, באופן טבעי, היה לנו, רובנו ככולנו, קל יותר במפגשנו עם החיים.
  
אין סיר, אין לחץ
ברשימתו היפה של יובל דניאלי "שמחת המעשה" על תערוכת מגזרות הנייר של אראלה הורוביץ ז"ל (הזמן הירוק 28.1.16) הוא כותב, בין השאר: "הקיבוץ הוא לעתים סיר לחץ חברתי. שיחת הקיבוץ מהווה פלטפורמה רגשית בה נחתכים לעתים גורלות". בקיבוצים מופרטים רבים אפשר לשאול חברים לא מעטים - הם שיעידו, הם שיגידו - ולהיווכח כי זה מכבר קיבוצם אינו מהווה עוד עבורם סיר לחץ. אין לחץ. אין גם סיר. בשיחת הקיבוץ, אם יש בכלל שיחה כזאת, לא נחתכים עוד גורלות. רבים חשים וחווים תחושת שחרור נהדרת. האוויר טוב, האווירה טובה. מה יותר מזה?
  
רגשות אשם
לא יודע ממה מורכבים רגשות האשם שלכם אבל רגשות אלה אצלי הם רגשות מעורבים. רגש אשמה, במהותו, כולל גם מידות ומינונים שונים של צער, חרטה, מצפון ועוד. כשאני מנסה לפרק את הרגש הזה למרכיביו, כלומר להבדיל ולייחד כל מרכיב מתערובת הרגשות, אני תמיד, תמיד מחדש, משתאה עד כמה עשיר ומורכב הוא הרגש הזה, אשר בשוליו, קטן ודק, לא אחת קשה להבחנה ולזיהוי, מונחת, כמשקע צף, תחושת ההקלה שבאה לאחר שאני מסיים לרדת לסוף דעתו (ודעתי) של הרגש הזה. ואז אני מאפס את מונה הרגש שלי ומתחיל מחדש, נקי.
  
פינת הילדים
לאכול יפה ובפה סגור
לא קמים עד שהכול גמור.
אם יש למישהו שאלה - זה לא הזמן המתאים
קודם אוכלים עד שגומרים. אתם שומעים?
שומעים, אבל מה עושים אם זה לא טעים?
זו שאלה שלפחות בינתיים אין לה פתרונים.
  
מתוך הזמן הירוק
  
הופיע ב:
הזמן הירוק
נכתב בתאריך
23/2/2016



הרשמה לניוזלטר שלנו