עדכונים מהמטה השיתופי לחץ כאן!

אדום מבפנים / שירת הגלידה
  
אדם זיו, בן וחבר סאסא, הוא היזם של "בוזה", מפעל הגלידה שהקים הקיבוץ עם שותף מתרשיחא, הפותח כעת את סניפו השלישי, מול הסינמטק של תל-אביב. בין טעימות הגלידה מוציא זיו דיסק חדש שאת שיריו כתב והלחין. החיים במתוק
  
במבוא לכלכלה יש שיעור על הקצאת משאבים שבו מוצגת הברירה "חמאה או תותחים": אם תוציא יותר על חמאה, יישאר לך פחות לתותחים ולהיפך.
  
נזכרתי בכך כשקראתי כי רשת הגלידריות "בוזה" (גלידה בערבית) שותפות של הקיבוץ השיתופי סאסא ושל עלאא סויטאת, הבעלים הצעיר של מסעדת "אלומה" המפורסמת בתרשיחא, עומד לפתוח סניף בתל-אביב, אח גדול לשניים שכבר פועלים בתרשיחא ובצומת הגומא. המקום שנבחר - רחוב החשמונאים פינת קרליבך, ליד הסינמטק - נחשב ל"צנטרום של הפיילה", כמאמר הגששים: אזור בילויים מרכזי, רווי בבתי אוכל וגלידריות, כך שצפויה תחרות לא קלה. זהו כבר משחק במגרש של הגדולים.
  


שמעו ובעיקר עושרו של קיבוץ סאסא בא לו בעשורים האחרונים ממפעל פלסן, יצרן המיגון הגדול לכלי רכב, שאת מרבית תוצרתו מכר לצבא ארה"ב. כעת, כמו במשל התותחים והחמאה, עם הירידה במכירות של פלסן בתחום הצבאי, בעקבות יציאת כוחות ארה"ב מעיראק, מתחילה לצמוח מכירת הגלידה. ההשוואה הזאת היא כמובן, רק סימבולית כי "בוזה" הוא עסק בוטיק הנמצא בראשית דרכו, בעוד פלסן הוא מפעל של מיליארדים, חובק עולם.
  
עוד משהו סמלי יש בעובדה שאדם זיו (29, בן וחבר סאסא), היזם והמקים של "בוזה", הוא בנו של דני זיו, המנהל והרוח החיה מאחורי ההצלחה של פלסן, שסייע לבנו בכל הקשור לבדיקות כדאיות וסקרי שווקים. יזמות שעוברת בגנים, או סתם צירוף מקרים?
  
לאדם זיו יש שתי אהבות גדולות: גלידה ומוזיקה. מבחינה זאת הוא שיחק אותה בגדול. בקרוב יתחילו לעלות על גלי האתר סינגלים מהדיסק שהקליט – כולו בעברית - שייצא לשווקים בסתיו, בהפקתו של ירמי קפלן. הקיבוץ מימן את ההפקה. אדם זיו כתב מילים ומנגינות והוא שר בליווי גיטרה, חצוצרה וקונטרבס. הסגנון הוא פולק, הליווי נוטה לג'ז, כהגדרתו.
   
טרק בין הגלידריות של אירופה
  
סיפור תחילת הדרך של "בוזה" כבר סופר כאן ובעיתונות הארצית. עיקרו: אדם זיו, כחובב גלידה, עשה את טיול אחרי הצבא שלו בין הגלידריות של אירופה. זה היה הטרק שלו. באיים הכנריים עבד בגלידריה, בטוסקנה למד איך עושים גלידה והבין שזו משאת הנפש שלו: לייצר ולמכור גלידה. בחזרתו לארץ, שוטט בכפרי הגליל, הגיע לתרשיחא ופגש בעלאא סויטאת, מוסלמי בן המקום ומסעדן, שנדלק על הרעיון ונכנס כשותף. על החלוקה באחוזי השותפות מסרב אדם זיו לדבר זולת האמירה שהוא אחראי לצד המקצועי והשיווקי ועלאא – להדרכה ולניהול החנויות. יחד עם זיו עובדים בבוזה עוד שלושה חברים מסאסא.
  
במה שונה בוזה מגלידות אחרות?
אדם זיו: "הדגל שלנו זה טריות וחומרים מקומיים. אנחנו מייצרים את הגלידה במקום. החלב בא מתנובה, אך בהמשך נחפש מחלבה קטנה. את הפירות אנחנו קונים בגליל. מייצרים סורבטים בהתאם לעונות הפרי שנקנה ישירות מהמגדלים. זה כמו לקטוף פרי מהעץ ולאכול. הכל טרי. בתל-אביב הייצור יהיה בגלידריה. אנחנו גלידת בוטיק. גם בטעמים יהיה לנו ייחוד. נעשה פרלינים ממולאים בגלידה, יש לנו גלידה קשיו עם קרמל מלוח ("קשיופיאה") ועוד טעמים שנמצאים במגירה ומוקדם לדווח עליהם. אנחנו במגעים עם שוקולטיירית שזכתה בפרסים בינלאומיים ועם מיכל בוטון, קונדיטורית בעל שם שתייעץ לנו בהכנת הקרפים, הוופלים והמנות המיוחדות, יש לנו די-ג'ייאית, חן אלמליח, שבנתה פסקול מיוחד לחנויות".
  
כמו כל עסק שמכבד את עצמו, גם לבוזה יהיה מרכז מבקרים, שיוקם במכון החליבה הישן של הקיבוץ. יהיו בו חנות קונצפט, כלים וחומרי גלם לייצור גלידה, סדנאות למבוגרים וילדים וסרטונים.
  
פתיחת החנות בתל-אביב יוצרת דילמות של זהות וחזון. מה בוזה רוצה להיות? האם המקדונלד של הגלידות, שמעסיקה נערים בשכר מינימום? האם גלידת יוקרה לאנינים? האם לאחוז בבעלות על כל החנויות, או להעניק זיכיונות?
  
אדם זיו: "אינני מת על זיכיונות ועדיין אינני יודע לגבי העתיד. אין לי כוונה לכבוש את העולם. אנחנו עסק קטן מהפריפריה, לא עסק של מאות מיליוני דולרים. אני רוצה לעשות גלידה מצוינת ולהרוויח בלי לשעבד את הערכים לרווחים. אנחנו מעסיקים הוגנים שמשתדלים לעבוד נכון ומדויק. יש לנו כבר מספיק קהל כדי שנוכל להתקדם. אני רוצה לתת לקונים פינוק בלי שיצטרכו לקחת משכנתא..."
  
אני משער שאנשים אומרים לעצמם שעמדה לך זכות אבות בדרך שפתח לך הקיבוץ.
"לא יודע מה האנשים אומרים לעצמם. הצגתי תכנית עסקית שהתממשה ללא הפתעות וכשהיו הפתעות, הן היו לטובה. העסק טוב, רווחי, מיטב המסעדות בצפון הן לקוחות שלנו, מבחינתי העובדות מדברות".
  
יש הנחה לקיבוצניקים?
"הרבה שואלים את זה. התשובה היא: לא".
  
מימין: עלאא סויטאת ואדם זיו. לתת לאנשים פינוק במחיר הוגן
  
מתוך הזמן הירוק
הופיע ב:
הזמן הירוק
נכתב בתאריך
29/4/2015



הרשמה לניוזלטר שלנו